Zdravé letné grilovanie

Aj vy patríte medzi nadšencov, ktorí si počas letného obdobia vychutnávajú grilované jedlo v kruhu rodiny i priateľov? Iste viete, že nesprávne grilovanie zo sebou prináša aj zdravotné rizika. Začnime teda pekne od začiatku a teda pri príprave mäsa ešte pred grilovaním.

 

Žiaľ grilované mäso skrýva celú radu rakovinotvorných látok vo vysokej koncentrácii. K nim patria napríklad nitroamíny alebo heterocyklické amíny (HCA). Heterocyklické aromatické amíny vznikajú pri grilovaní alebo pečení, hlavne pri teplotách vyšších ako 190,5 °C.
Čím dlhšie je mäso vystavené týmto vysokým teplotám, tým väčšie množstvo neželaných látok vzniká. Najviac kontaminované sú obľúbené pripečené kúsky na mäse alebo pripečené zvyšky v panvici. O zdravotných rizikách isto viete a preto sa poďme spoločne venovať zníženiu nebezpečných látok. Vedci na Arkansaskej univerzite zistili, že antioxidanty eliminujú a zamedzujú tvorbe HCA. Človek by mal teda pred alebo počas konzumácie grilovaného mäsa prijať dostatočné množstvo antioxidantov.


Vedci začali experimentovať s rôznymi marinádami. Marinády, ktoré používame pri grilovaní obsahujú koreniny a bylinky ako sú bazalka, rozmarín, šalvia, majorán, oregano a tymian. Mnohé z týchto korenín obsahujú popri výbornej chuti aj tri antioxidanty: carnosol, kyselinu karnosolovú a kyselinu rozmarínovú.
Dokážu teda tieto marinády naozaj ovplyvniť riziko rakoviny pri grilovaní? Výsledky boli obdivuhodné: marinádované steaky preukázali o 87% menej rakovinotvorných látok (HCA) ako nemarinádované!
Marináda s rozmarínom a tymianom bola najefektívnejšia. Ale aj dve ďalšie testované marinády s oreganom, tymianom, cesnakom a cibuľou či s oreganom, cesnakom, bazalkou a petržlenovou vňaťou, preukázali podobne dobré výsledky.
Kto si chce byť teda úplne istý, naloží mäso pred grilovaním do takejto marinády, najlepšie zhotovenej na základe vody a nie oleja, ako to robia experti na grilovanie.


Okrem toho môžeme vychádzať aj z toho, že na antioxidanty bohaté prílohy majú podobné ochranné efekty ako marinády. Takže nezabudnite len na poriadny tanier paradajkovo – paprikového šalátu.

Zdravé letné grilovanie

Ešte prikladáme pár zásad správneho grilovania:
•    používajte čerstvé mäso, zmrazené mäso rozmrazte v chladničke (nikdy nie pri izbovej teplote),
•    ryby marinujte krátko, nepotierajte ich octom alebo citrónovou šťavou, aby neboli suché,
•    dajte prednosť malým kúskom či jemným plátkom mäsa,
•    do mäsa pred vytvorením chrumkavej kôry nepichajte, aby nevytiekla šťava, plamene, ktoré vzápätí vyšľahnú, môžu mäso spáliť
•    grilujte pri nízkej teplote a radšej dlhšie (pri vysokej teplote hrozí strata bielkovín a nerovnomerné prepečenie),
•    obracajte mäso pravidelne, aby ste sa vyhli spáleniu,
•    grilujte na drevenom uhlí či briketách,

Veľa zábavy pri grilovačkách a pekné leto!

 


Zdroj: www.badatel.net


← Späť na zoznam noviniek


Mapa

Členských lekární Družstva lekární

Naša kancelária

Družstvo lekární Geromettu č.1 010 01 Žilina +421 903 304 997 +421 948 493 932 office@dl.sk

PharmDr. Viliam Fedorko - Lekáreň Makovica

PharmDr. Viliam Fedorko

Lekáreň Makovica

Novinky

SVETOVÝ DEŇ DIABETU – 14. NOVEMBER

Vedeli ste, že 14. november je svetový deň DIABETU?  Nie? Prečo práve v tento deň?   Presne 14. novembra 1891 sa narodil kanadský fyziológ Frederick […]

Mýty a fakty o …. CHRÍPKE A PRECHLADNUTÍ

“Najlepším liekom na chrípku a prechladnutie sú antibiotiká.” Omyl. Choroby z prechladnutia i chrípku spôsobujú vírusy. V prvom prípade sú pôvodcom rôzne typy rinovírusov, adenovírus, […]

Mýty a fakty o NÁDCHE

“Nádcha nie je ochorenie.” OMYL I keď je nádcha častým sprievodným javom niektorých, najmä infekčných ochorení, ide o samostatné ochorenie. Nádcha alebo odborne rinitída (z […]

Ako predísť chrípke

Čo treba robiť…   umývajte si ruky (zvlášť po kašli alebo kýchaní) udržujte vzdialenosť (od osoby chorej na chrípku) vyhýbajte sa  preplneným miestam (kino, verejne […]

Pitný režim počas teplých letných dní

Voda je životne dôležitou tekutinou v našom tele. Človek dokáže prežiť týždne bez jedla, bez vody iba 2-3 dni. Chcete vedieť, koľko tekutín by ste […]

Aktuálna akcia JAR 2019

Akcia 1
akcia

PESTREC + REISHI 60 kapsúl

Pestrec mariánsky prispieva k ochrane a detoxikácii pečene. Je kombinovaný so vzácnou hubou reishi a bazou, ktorá má priaznivý vplyv na prirodzenú obranyschopnosť organizmu. Výživový doplnok

Akcia 2
akcia

Biopron 9 PREMIUM 30 kapsúl

Vhodný pri a po užívaní antibiotík. Kombinácia 9 kmeňov živých mikroorganizmov v maximálnej koncentrácii 20 miliárd v dennej dávke. V zľave aj Biopron 9 Premium 60 kapsúl za 16,05 € Výživový doplnok

Akcia 3
akcia

BRUFEN® 400mg 30 tabliet

Účinná úľava od bolesti a horúčky. Potláča zápal, znižuje horúčku, tlmí bolesť hlavy, zubov, krížov a menštruačné bolesti. Ibuprofen sa rýchlo absorbuje z gastrointestinálneho traktu. Obsahuje ibuprofén. V zľave aj Brufen sirup 100ml za 3,45 € (34,50 €/l). Liek na vnútorné použitie

Akcia 4
akcia

PARALEN® GRIP horúci nápoj

Odstraňuje príznaky chrípky a nachladnutia, ako sú: horúčka, upchatý nos, bolesť hlavy, bolesť hrdla. Nespôsobuje ospalosť. Bez umelých farbív. Bez cukru. Zľava platí aj na Paralen GRIP citrón, pomaranč a zázvor, echinacea a šípky a čerešňa Liek na vnútorné použitie

Akcia 5
akcia

Strepsils Med a Citrón 24 pastiliek

Zníženie bolesti hrdla do 5 minút. Účinkuje proti vírusom, baktériám a kvasinkám. V zľave aj iné varianty Strepsils pastiliek. Liek na perorálne použitie