Tuky v potravinách ?

Potrebujú ľudia prijímať tuky v strave ?

 

Tuky sú tretím veľmi dôležitým prvkom výživy. Tuky sú zodpovedné za rôzne metabolické procesy v tele človeka. Tuky sa zúčastňujú na produkcii hormónov, ktoré sú zodpovedné za tvorbu dostatočných energetických zásob a taktiež za tvorbu a regeneráciu svalových vlákien. Tuky by mohli tvoriť približne 30% energetického príjmu (možno aj oveľa viac). Dôležité je však vedieť, že nie všetky tuky sú zdraviu prospešné a najviac rozhoduje množstvo a kvalita jednotlivých druhov tukov. Okrem toho tuky pomáhajú:

  • zlepšovať srdcovo cievne zdravie (pri správnej výžive znižujú obsah substancií, ktoré upchávajú cievy)
  • spevňovať kosti (v spolupráci s kalciom)
  • zlepšovať zdravie pečene (ochraňujú ju)
  • zlepšovať zdravie pľúc
  • zlepšovať zdravie mozgu (mozog je vytvorení najmä z tuku a cholesterolu)
  • udržiavať nervovú sústavu v dobrej kondícii
  • zlepšovať funkcie imunitného systému

 

 

Ktorý z tukov je najdôležitejší

Najdôležitejšie sú omega 3 tuky (resp. mastné kyseliny), ktorých za deň treba prijať minimálne 4-6g (pre dospelého človeka). V prírodných zdrojoch je ťažké ich získať a preto odporúčame zvoliť doplnkovú výživu vo forme tabletiek.

Omega 3 mastné kyseliny pochádzajú predovšetkým zo živočíšnej ríše. Ich zdrojom sú najmä morské ryby (nie riečne) a oceánsky planktón (krill). Obsahujú dve absolútne najdôležitejšie mastné kyseliny EPA a DHA (Eicosapentaenoic acid – EPA, Docosahexaenoic acid – DHA), ktoré ochraňujú naše zdravie najviac.

Aj rastlinné zdroje ponúkajú omega 3 tuky a to najmä orechy a ľanové semená. Obsahujú mastnú kyselinu ALA (alpha-linoleic acid), ktorá má nižšiu biologickú hodnotu ako EPA a DHA a experti ich ako jediný zdroj omega-3 vôbec neodporúčajú.

Toto odporúčanie platí najmä pre vegetariánov a vegánov, ktorí z presvedčenia nekonzumujú žiadne živočíšne potraviny. Náš organizmus však nedokáže efektívne premeniť ALA na EPA alebo DHA, aj keby ste rastlinné zdroje ALA mastných kyselín konzumovali vo veľkom. Organizmus dokáže premeniť len veľmi malé množstvo ALA na EPA alebo DHA a to iba za predpokladu, že správne funguje metabolizmus a sú prítomné všetky dôležité enzýmy.
Ak konzumujete iba rastlinné zdroje tukov z ALA, môžete si spôsobiť podobné zdravotné problémy, ako keby ste sa stravovali iba vo fast foodoch. Dôvod je ten, že náš metabolizmus potrebuje pomer medzi omega 3 a ostatnými mastnými kyselinami (omega-6, 9 a ďalšie) v ideálnom prípade 1:1 alebo 1:3. Nesprávnym stravovaním sa tento pomer posúva na 1:30 a v prípade prevažného stravovania vo fast food reštauráciách až na 1:50 v neprospech omega 3 tukov. Tento pomer v konzumácii tukov rozhoduje v otázkach zdravia takmer o všetkom.

 

Ako viete že konzumujete dostatok správnych tukov (najmä z radov omega-3)?

Deficit omega-3 tukov v našej výžive, má za následok nasledovné problémy:

  • mentálna otupenosť
  • neschopnosť dlho sa koncentrovať
  • depresie
  • priberanie na hmotnosti (tukové zásoby, nie svalové)
  • alergie
  • zlá kvalita spánku
  • problémy s učením
  • častá únava
  • lámavé nechty
  • slabá kvalita vlasov
  • suchá pokožka

 

Aké ďalšie dôležité tuky vo výžive potrebujeme

Okrem omega-3 tukov, je samozrejme vhodné (a veľmi dôležité) konzumovať aj ďalšie zdroje tukov, ktoré nám pomáhajú nášmu telu fungovať správne a udržať sa v dobrej kondícií. Žiadne ďalšie tuky (ako tých čo nižšie uvádzame), prakticky konzumovať nemusíte. Za ďalšie cenné tuky sa dnes považujú:

  • kokosový olej, asi 2PL / deň
  • sójový lecitín, asi 10g / deň,
  • panenský olivový, olej asi 30ml / deň,
  • obyčajné maslo, asi 10g / deň,
  • semiačka ľanové, sezamové a iné semená, asi 2 PL / deň
  • orechy vlašské, mandle a iné orechy, asi 3 PL / deň

Poznámka: množstvo uvádzame pre dospelého človeka, ktorý váži asi 70 kg.

 

A čo nízkotučné potraviny?

Na záver si nechávame "perličku" o nízkotučných potravinách, ktoré sú dokonca aj niektorými odborníkmi odporúčané pre lepšie zdravie a vitalitu. Nech sa to môže zdať akokoľvek čudné, tieto odporúčania veľmi poškodzujú vaše zdravie. V skutočnosti je to tak, že čo sa miliónkrát opakuje, automaticky sa stáva pravdou, niečo ako kultúrny mém, s ktorým súhlasíme bez ohľadu na to, či sa zakladá na pravde, alebo nie.

Nízkotučné mliečne produkty

Nízkotučné mliečne produkty, ktoré sú zbavené tuku, sú zbavené aj jednej z najdôležitejších mastných kyselín CLA (conjugated linoleic acid), ktorá naopak napomáha efektívnemu chudnutiu z tukových zásob. Okrem toho pitie nízkotučného pasterizovaného mlieka môže spôsobovať aj obezitu.

Záver nad tukmi a nízkotučnou výživou

Z hore uvedených informácií môžete hneď teraz hádať, či vás tuky robia skutočne takými "tučnými", ako sa dodnes tvrdilo a či skutočne má nejaký význam zaoberať sa nízkotučnou výživou. Domnievame sa, že je na mieste zaoberať sa práve naopak – vysoko tučnou výživou, v ktorej budú dominovať správne tuky (ako práve omega-3) a ich vyvážený pomer (1:1 alebo 1:3).

V otázkach nízkotučnej výživy je kalkulácia jasná. Ak znížite obsah tukov vo výžive napríklad o 30%, musíte ich niečím nahradiť. To jednak platí pre to, čo konzumujete priamo z taniera ale aj pre potraviny, ktoré sa týmto nízkotučným označením "honosia". Môžete trikrát hádať, čím nahrádzame vo výžive tuky. No zeleninou a bielkovinami určite nie.
Aj potravinársky priemysel a zle informovaný konzumenti ich nahrádzajú najmä sacharidmi (chlieb, pečivo, cestoviny, cereálie, celozrnné produkty, múčne jedlá, prílohy: zemiaky, ryža, iné).

Presne toto je bod zlomu, ktorý rozhoduje o vašom zdraví a vôbec o celkovej kvalite života v nasledujúcich rokoch. Potom sa všetci mylne klameme, že konzumujeme zdravú výživu, čo je základný omyl.

Dôvod je ten, že prevažná konzumácia sacharidov zvyšuje hladiny inzulínu v krvi, znižuje hodnoty HDL cholesterolu (tzv. dobrého) a zvyšuje hodnoty triglyceridov. Všetky tieto tri menované faktory sú pre vaše zdravie najviac rizikové.

 

Zdroj: vladozlatos.com, Foto: magazin.atlas.sk

Uvedený text má len informatívny charakter. Družstvo lekární ako prevádzkovateľ portálu www.dl.sk neručí za jeho správnosť a aktuálnosť.

 

← Späť na zoznam noviniek


Mapa

Členských lekární Družstva lekární

Naša kancelária

Družstvo lekární Geromettu č.1 010 01 Žilina +421 903 304 997 +421 948 493 932 office@dl.sk

PharmDr. Beata Krajčírová - Lekáreň Farmácia

PharmDr. Beata Krajčírová

Lekáreň Farmácia

Novinky

SVETOVÝ DEŇ DIABETU – 14. NOVEMBER

Vedeli ste, že 14. november je svetový deň DIABETU?  Nie? Prečo práve v tento deň?   Presne 14. novembra 1891 sa narodil kanadský fyziológ Frederick […]

Mýty a fakty o …. CHRÍPKE A PRECHLADNUTÍ

“Najlepším liekom na chrípku a prechladnutie sú antibiotiká.” Omyl. Choroby z prechladnutia i chrípku spôsobujú vírusy. V prvom prípade sú pôvodcom rôzne typy rinovírusov, adenovírus, […]

Mýty a fakty o NÁDCHE

“Nádcha nie je ochorenie.” OMYL I keď je nádcha častým sprievodným javom niektorých, najmä infekčných ochorení, ide o samostatné ochorenie. Nádcha alebo odborne rinitída (z […]

Ako predísť chrípke

Čo treba robiť…   umývajte si ruky (zvlášť po kašli alebo kýchaní) udržujte vzdialenosť (od osoby chorej na chrípku) vyhýbajte sa  preplneným miestam (kino, verejne […]

Pitný režim počas teplých letných dní

Voda je životne dôležitou tekutinou v našom tele. Človek dokáže prežiť týždne bez jedla, bez vody iba 2-3 dni. Chcete vedieť, koľko tekutín by ste […]

Aktuálna akcia 2024

Akcia 1
www.ilekaren.sk

Aktuálna akcia 2024

Aktuálne akcie akcie najdte na https://ilekaren.sk

Akcia 2
diaporada.sk

Osvetová kampaň 11.11. – 22.11.2024

ODBORNÉ DIAPORADENSTVO V LEKÁRŇACH Osvetová kampaň 11.11. – 22.11.2024 viac informácií na https://tradicnalekaren.sk/diabetes/

Akcia 3
diaporada.sk

Svetový deň diabetu

Svetový deň diabetu 14. November viac informácií na https://tradicnalekaren.sk/diabetes/