Prevencia srdcovocievnych ochorení

Srdcovocievne ochorenia (SCO) sú dnes hlavnou príčinou úmrtí vo svete. V Slovenskej republike sú príčinou približne 50% všetkých úmrtí, pričom najzávažnejším ochorením je ischemická choroba srdca zapríčiňujúca takmer 25% všetkých úmrtí. Spoločným menovateľom väčšiny srdcovo-cievnych ochorení ako sú ischemická choroba srdca a dolných končatín, angina pectoris, infarkt myokardu alebo cerebrovaskulárne ochorenia je ateroskleróza.

 

Ateroskleróza je ochorenie, pri ktorom dochádza k upchávaniu ciev časticami rozvážajúcimi v tele cholesterol. Následkom postupného upchávania ciev vzniká nedostatočné prekrvenie (ischémia) určitých orgánov. Ak dôjde až k úplnému upchaniu cievy a zastaveniu prietoku krvi časťou orgánu, nastáva odumretie okolitých buniek – infarkt. Ako sa ateroskleróza prejavuje? Podľa toho, ktoré cievy sú postihnuté, môže vznikať ischemická choroba (alebo až infarkt) srdca, mozgu, končatín, obličiek, atď. Najčastejšie postihnutými cievami bývajú tzv. koronárne tepny zásobujúce krvou srdcový sval. Ich upchávanie spôsobuje ischemickú chorobu srdca, ktorá sa podieľa na kardiovaskulárnej úmrtnosti až päťdesiatimi percentami. Prejavom ischemickej choroby srdca je angina pectoris (zvieravá bolesť za hrudnou kosťou).

 

Dlhoročné výskumy ukázali, že na rozvoji aterosklerózy sa podieľa viacero rizikových faktorov. Niektoré z nich sú neovplyvniteľné (vek, pohlavie, genetické faktory), no veľká časť z nich je ovplyvniteľná preventívnymi opatreniami.

 

Najznámejším ovplyvniteľným rizikovým faktorom vzniku aterosklerózy je zvýšená hladina cholesterolu v krvi. Cholesterol je tuková látka, ktorú náš organizmus nevyhnutne potrebuje napríklad pre tvorbu bunkových membrán, steroidných hormónov a vitamínu D. Cholesterol jednak prijímame v živočíšnej potrave a jednak si ho telo samo tvorí a to najmä v pečeni, pričom jeho základné stavebné jednotky sa vytvárajú spracovávaním tukov (triglyceridov). Pečeň teda funguje ako určité skladisko cholesterolu – či už prijatého potravou alebo vytvoreného samotným organizmom. Tu sa cholesterol premieňa napríklad na žlč, ktorá sa pri trávení potravy čiastočne vylučuje z organizmu (jediná cesta, ktorou sa organizmus zbavuje cholesterolu). Okrem toho sa z pečene cholesterol rozváža krvou k jednotlivým bunkám organizmu, ktoré rôzne využívajú.

 

Medzi ďalšie rizikové faktory, ktoré sa podieľajú na rozvoji aterosklerózy, patrí zvýšená hladina triglyceridov (tukov) v krvi (z triglyceridov vznikajú základné stavebné kamene pre tvorbu cholesterolu v tele), obezita (je často sprevádzaná zvýšenou hladinou cholesterolu a zvyšuje sklon k cukrovke), fajčenie, hypertenzia a cukrovka, ktoré poškodzujú vnútornú výstelku ciev, kam sa potom ľahšie ukladajú cholesterolové častice.

 

Aby ste vedeli výskyt rizikových faktorov účinne obmedzovať, potrebujete najskôr vedieť, ktoré sa Vás „týkajú“. Karta zdravia® oprávňuje jej držiteľov v ktorejkoľvek lekárni označenej jej logom požiadať o bezplatné zmeranie krvného tlaku či stanovenie hladiny cholesterolu, triglyceridov či glukózy v krvi, ako aj požiadať o ďalšiu interpretáciu a vysvetlenie zistených výsledkov, prípadne požiadať o ďalšiu radu ohľadom správnej životosprávy či možnej zmeny liečebnej schémy.
Meranie krvného tlaku bude vykonávané plnoautomatickým tlakomerom. Zisťovanie biochemických parametrov, teda hladiny cholesterolu, triglyceridov či glukózy v krvi, je realizované rýchlym skríningovým vyšetrením pomocou prístroja ACCUTREND GCT. Na stanovenie hladiny rizikových faktorov je potrebné kvapnúť kvapku kapilárnej krvi odobratej z prsta na testovací papierik. Po vložení diagnostického prúžka do prístroja sú výsledky merania známe do troch minút.

 

A ešte niekoľko rád, ako obmedziť výskyt rizikových faktorov:

  • pridať si do stravy vhodné potraviny

     

     

    • ryby (pre obsah omega-3 mastných kyselín s priaznivými účinkami na srdce, tlak, zrážanie krvi a metabolizmus tukov),
    • ovocie a zeleninu (pre obsah antioxidantov a vlákniny),
    • obilniny (jačmenné klíčky, ovsené vločky pre vysoký obsah rozpustnej vlákniny, ktorá znižuje cholesterol),
    • nízkokalorické nealkoholické nápoje, čaj, minerálky.
  • vylúčiť zo stravy nevhodné potraviny

     

     

    • bravčová masť, palmový a kokosový tuk (pre vysoký obsah nasýtených mastných kyselín s nepriaznivými účinkami na srdcovocievny systém),
    • tučné mäso (bravčové, kačica, hus, jaternice, tlačenka, klobásy – pre vysoký obsah nasýtených mastných kyselín),
    • plnotučné mliečne výrobky (pre vysoký obsah nasýtených mastných kyselín),
    • vaječné žĺtka, majonézy (pre vysoký obsah cholesterolu),
    • nadmerné množstvo soli (pre nepriaznivý účinok na tlak krvi),
    • zákusky, torty, sladené nápoje, alkohol v nadmernom množstve.
  • jedlo správne pripravovať

     

     

    • uprednostňovať grilovanie, pečenie na teflónovej panvici s nízkym množstvom tuku, varenie,
    • vyhýbať sa vyprážaným potravinám!
  • pestovať pravidelne svoj obľúbený pohyb

     

     

    • začať postupne (NIE NARAZ) z prechádzkami, zrýchľovať chôdzou a neskôr podľa možnosti (u mladších osôb) pridať mierny beh,
    • striedať s plávaním, bicyklovaním, u mladších s futbalom, tenisom, atď.,
    • najdôležitejšia je PRAVIDELNOSŤ vo vykonávaní pohybu – aspoň 2 – 3krát týždenne, vyhnúť sa treba nárazovému zaťažovaniu organizmu.
  • úplne prestať fajčiť

     

     

    • v prípade ťažkostí s odvykaním a prítomnosti abstinenčných príznakov (úzkosť, nepokoj, neschopnosť koncentrácie) konzultovať lekárnikom možnosť užívania nikotínových žuvačiek alebo náplastí.

 

Uvedený text má len informatívny charakter. Družstvo lekární ako prevádzkovateľ portálu www.dl.sk neručí za jeho správnosť a aktuálnosť.


← Späť na zoznam noviniek


Mapa

Členských lekární Družstva lekární

Naša kancelária

Družstvo lekární Geromettu č.1 010 01 Žilina +421 903 304 997 +421 948 493 932 office@dl.sk

PharmDr. Miroslava Mitterová - Lekáreň Červený mak

PharmDr. Miroslava Mitterová

Lekáreň Červený mak

Novinky

SVETOVÝ DEŇ DIABETU – 14. NOVEMBER

Vedeli ste, že 14. november je svetový deň DIABETU?  Nie? Prečo práve v tento deň?   Presne 14. novembra 1891 sa narodil kanadský fyziológ Frederick […]

Mýty a fakty o …. CHRÍPKE A PRECHLADNUTÍ

“Najlepším liekom na chrípku a prechladnutie sú antibiotiká.” Omyl. Choroby z prechladnutia i chrípku spôsobujú vírusy. V prvom prípade sú pôvodcom rôzne typy rinovírusov, adenovírus, […]

Mýty a fakty o NÁDCHE

“Nádcha nie je ochorenie.” OMYL I keď je nádcha častým sprievodným javom niektorých, najmä infekčných ochorení, ide o samostatné ochorenie. Nádcha alebo odborne rinitída (z […]

Ako predísť chrípke

Čo treba robiť…   umývajte si ruky (zvlášť po kašli alebo kýchaní) udržujte vzdialenosť (od osoby chorej na chrípku) vyhýbajte sa  preplneným miestam (kino, verejne […]

Pitný režim počas teplých letných dní

Voda je životne dôležitou tekutinou v našom tele. Človek dokáže prežiť týždne bez jedla, bez vody iba 2-3 dni. Chcete vedieť, koľko tekutín by ste […]

Aktuálna akcia 2024

Akcia 1
www.ilekaren.sk

Aktuálna akcia 2024

Aktuálne akcie akcie najdte na https://ilekaren.sk

Akcia 2
diaporada.sk

Osvetová kampaň 11.11. – 22.11.2024

ODBORNÉ DIAPORADENSTVO V LEKÁRŇACH Osvetová kampaň 11.11. – 22.11.2024 viac informácií na https://tradicnalekaren.sk/diabetes/

Akcia 3
diaporada.sk

Svetový deň diabetu

Svetový deň diabetu 14. November viac informácií na https://tradicnalekaren.sk/diabetes/