Táto webová stránka používa cookies, aby sme vám mohli poskytnúť čo najlepší používateľský zážitok. Informácie o súboroch cookie sa ukladajú vo vašom prehliadači a vykonávajú funkcie, ako je rozpoznanie vás, keď sa vrátite na našu webovú stránku, a pomáhajú nášmu tímu pochopiť, ktoré časti webovej stránky sú pre vás najzaujímavejšie a najužitočnejšie.
Poznáte Cédrový olej ?
Cédrový olej – olej z cédrových orieškov (semien šišky), inak aj olej z cédrového orechu, je panenský olej, ktorý sa získava unikátnou technológiou – pomalým lisovaním za studena z orieškov cédru sibírskeho ( pinus sibirica). Olej je 100% jednodruhový. Sibírsky céder je strom rastúcu v úplne čistom – ekologicky čistom prostredí sibírskej tajgy (Altaj). Táto sibírska borovica je z dávnoveku známa svojimi liečivými účinkami nielen šišiek, ale aj mladých výhonkov, ihličia, kôry, dokonca aj triesok – drevenej drte.
Charakteristika: svojou kvalitou ďaleko prevyšuje najlepšie druhy olivového oleja a dokonca aj oleja kokosového. Vďaka svojmu vysokému obsahu účinných látok postačí, oproti ostatným olejom tento užívať len 2xročne po dobu 20 dní, takže aj jeho zdanlivo vyššia cena je vzhľadom j účinkom a tým aj nižšej spotrebe relatívne nízka.
Obsahuje esenciálne mastné kyseliny (palmitovú, stearovú) vo vysokom zastúpení (60%), ktoré obsahujú vitamín F, komplex tokoferolov (alfa, beta, gama), vitamíny A, B, D a široké spektrum stopových prvkov. Od iných olejov sa odlišuje aj vysokým obsahom polynenasýtených mastných kyselín – linoleová, linolová (Omega 6), a polynenasýtená kyselina špecifického zloženia, ktorá vo všeobecne používaných olejoch zastúpená nie je. Dá sa označiť ako nutraceutikum *1) – zdroj polynenasýtených mastných kyselín a vitamínu F. Súčasťou cédrového oleja je aj zaujímavý bohatý komplex vitamínov (A, B1, B2, B3, B6, D, E, F, PP), predovšetkým však vitamínu E (antioxidant) – ten je 5 x väčší ako v panenskom olivovom oleji a 3 x äčší ako v kokosovom oleji.
Zaujímavý je aj vysoký obsah fosforu a horčíku, ktorých zastúpenie v tomto oleji je nebývalo vysoké. Môžeme tiež podotknúť, že bielkoviny tohto oleja obsahujú 19 aminokyselín, z nich 70% je pre ľudský organizmus nenahraditeľných.
Cédrový olej má ako jediný schopnosť odvádzať z organizmu usadené soli a ťažké kovy!
Vysoký terapeutický efekt bol tiež dosiahnutý pri vredoch dvanástorníku a žalúdku, alergiách, činnosti srdca, dýchania, prostaty. Tiež rieši problémy pri lupienke a iných kožných chorobách, ďalej problémy s lámaním a vypadávaním vlasov. Ako jeden z mála je obzvlášť vhodný pre nastávajúce a kojace maminky – ma blahodarný vplyv na normálny priebeh tehotenstva, zdravý vývoj plodu, rast organizmu a tvorbu materského mlieka.
Cédrový olej má príjemnú farbu a delikátnu chuť = má veľmi dobré uplatnenie aj v studenej kuchyni. Dá sa nazvať Kráľom panenských olejov. Niet divu, že vďaka všetkým svojim schopnostiam je Sibírsky céder podľa legendy označovaný za výtvor zásobárne kozmickej energie.
Olej z cédrového orechu má vďaka svojmu unikátnemu zloženiu výrazné vlastnosti:
- Vysokou biologickou aktivitou ovplyvňuje funkčnú aktivitu imunitného systému – posilňuje nešpecifickú imunitu
- Normalizuje činnosť nervovej sústavy
- Napomáha korektnému rastu detského organizmu a rozvoju zraku vďaka vitamínu A
- Pôsobí na detoxikáciu tela – pomáha odtsraňovať ťažké kovy a toxíny (z liekov apod.) z tela
- Vďaka vitamínu B a D posilňuje srdce, krvný obeh a lymfatický systém, ,upravuje kvalitu krvi
- Upravuje krvný tlak, je výborný ako prevencia pri ateroskleróze
- Vďaka horčíku prispieva k rozšíreniu ciev a normalizácii zloženia krvi
- Pôsobí pozitívne na trávenie – zažívanie, vylučovanie a črevá
- Znižuje intoxikáciu organizmu po pobyte v chemicky znečistenom priestore (mestá, kotliny, predovšetkým pri inverziách), po použití liekov
- Regeneruje tkanivo žalúdočno-črevného traktu
- Podporuje tráviace ústrojenstvo, normalizuje metabolizmus, zlepšuje činnosť žalúdku
- Pomáha pri žalúdočných a dvanástorníkových vredoch
- Pôsobí ako profylaktické činidlo (ako preháňadlo pri problémoch so zápchou) a na žlčové kamene
- Podporuje funkciu štítnej žľazy a ľadvín
- Pozitívne pôsobí na dýchacie orgány
- Pri nachladnutí
- Tuberkulóze pľúc
- Pri laryngitíde (zápale hrtanu), tracheitíde (zápale priedušnice)
- Ako jeden z mála je obzvlášť vhodný aj pre nastávajúce a kojace maminky
- Vitamín E – podporuje všetky reprodukčné procesy – má blahodarný vplyv na celý pohlavný systém, normálny priebeh tehotenstva, zdravý rozvoj plodu, rast organizmu a tvorbu materského mlieka
- Znižuje rozrastanie buniek prostaty, posilňuje potenciu – lieči niektoré formy neplodnosti
- Na liečbu dny a reumatizmu
- Pri pravidelnom používaní v dennej strave miznú príznaky chronickej únavy
- Zlepšuje celkový zdravotný stav – fyzické aj duševné schopnosti
- Nepostrádateľný pre malé deti, pri diéte a pre športovcov – predchádza kŕčom (vďaka horčíku), odstraňuje únavu, zlepšuje fyzickú kondíciu
- V kozmetike a pri kožných problémoch
- Má pozitívny vplyv na ľudskú kožu pri neurodermitíde (atopickom ekzéme)
- Je vhodný na popáleniny, jazvy a rôzne kožné neduhy ako je psoriáza (lupienka) a ďalšie kožné choroby
- Lieči vredy, hydratuje starnúcu pleť
- Posilňuje vlasy (rieši lámanie a vypadávanie vlasov) a nechty
- Je vhodný na zmäkčenie kože nôh, rúk a iných častí tela
- Je ideálny na masáže
- Cédrový oje je vhodný predovšetkým:
- Pre ľudí žijúcich v ekologicky špinavých oblastiach (frekventované mestá a priemyselné zóny)
- Pre pracujúcich v povolaniach s vysokou fyzickou či psychickou záťažou
- Pre všetkých, ktorí trpia vyššie uvedenými problémami
- Pre všetkých, ktorí majú záujem byť neustále a dlhodobo v dobrej fyzickej aj psychickej kondícii
Dávkovanie:
1 čajová lyžička pred a alebo v behom jedla 2 x denne po dobu 20 dní – opakovať minimálne 2x za rok.
Prakticky nemá žiadne kontraindikácie. Detiho môžu užívať od troch rokov.
Olej skladujte na chladnom a temnom mieste pri teplote 5 – 20°C. Po otvorení skladujte v chladničke.
V kuchyni: má príjemnú farbu a delikátnu chuť. Je veľmi populárny – pri varení klasické maslo nahraďte cédrovým olejom na prílohy: zemiaky, ryžu, cestoviny aj na chlieb, do pečiva, na šaláty, studené omáčky, kaše a iné pokrmy. Ideálny na vyprážanie, predovšetkým mäsa a rýb a na nakladanie. Dá sa pridávať do zeleninových či ovocných šalátov, studených aj teplých predkrmov, čím získate neporovnateľnú chuť a arómu.
Zdroj: panenske-oleje.sk,
Uvedený text má len informatívny charakter. Družstvo lekární ako prevádzkovateľ portálu www.dl.sk neručí za jeho správnosť a aktuálnosť
← Späť na zoznam noviniek