Táto webová stránka používa cookies, aby sme vám mohli poskytnúť čo najlepší používateľský zážitok. Informácie o súboroch cookie sa ukladajú vo vašom prehliadači a vykonávajú funkcie, ako je rozpoznanie vás, keď sa vrátite na našu webovú stránku, a pomáhajú nášmu tímu pochopiť, ktoré časti webovej stránky sú pre vás najzaujímavejšie a najužitočnejšie.
Jesenné plody – Ruža šípová
Uvažujte nad niečím zdravím? Čo tak plody rúže šípovej nazývané – šípky alebo aj pomaranč severu ( pre zaujímavosť Slovenský: Ruža šípová, Latinský: Rosa canina, Český: Ruže šípková – Šípek). Zbavia vás únavy a odoženú chrípku. Už naše babičky vedeli, že šípky pomôžu našej imunite. Šípky pomôžu pri rôznych neduhoch aj pri znížení cholesterolu, chorobách pečene a žlčníka. Zvyšujú počet červených krviniek. Ich močopudné účinky oceníte, ak vás trápia zápaly močových ciest a ľadvinové kamene.
Šípková ruža je rozšírená skoro po celej Európe. U nás ju najčastejšie vidíme v prírode ako voľne (divoko) rastúcu ružu.
Kedy šípky zbierame
Šípky zbierame v septembri a na začiatku októbra, keď sú zrelé, sfarbené do červená, ešte pred príchodom mrazov.
Pomaranč verzus šípka
Červené plody sú plné vitamínu C, ktorý sa pri správnom sušení a uskladnení zachová asi štvrtina oproti čerstvým plodom.
Porovnajme ich s pomarančom:
- 20 – 40% viac vitamínu C ako v pomaranči,
- 25% viac železa,
- 25 x viac vitamínu A,
- 28% viac kalcia…
Ďalej sú bohaté na karotenoidy, pektín, leticín, silice, vitamín P, K a E, a takmer všetky béčka, ďalej selén, magnézium, draslík, horčík a fosfor. Triesloviny blahodarne pôsobia na tráviaci trakt a odvádzajú škodliviny z organizmu. Flavonoidy sa vyznačujú antioxidačnými vlastnosťami, bránia vzniku arterosklerózy, liečia zápaly v tele.
Šípkový olej
So šípkovým olejom, ktorý sa získava lisovaním drobných zrniečok plodu, zabojujete proti starnutiu. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov a nenasýtených mastných kyselín podporíte elasticitu pokožky a jej hydratáciu. Tvorbu kolagénu podporí kyselina retinolová a retinová.
Šípkový čaj
A ako taký „babičkin“ šípkový čaj pripraviť ? Niekto sušené šípky roztĺka v mažiari a na pol litra vody dáva asi 2 polievkové lyžice tejto „drte“ (resp. zmes). Šípkova zmes sa najskôr nechá odstáť aspoň pol hodiny v studenej vode a potom sa až privedie do varu. Varíme približne 2 minúty. Opäť necháme tak štvrťhodinu odstať a potom už môžeme nápoj podávať.
Alebo šípkovú zmes prelejú horúcou vodou a tiež asi 2 min. varia. Vývar je potom potrebné nechať dlhšie odstáť.
K cedeniu zmesi používame veľmi husté sitko alebo gazu. Je to z dôvodu aby sa do čaju nedostali jemné chĺpky, ktoré plody šípky prirodzené majú. Práve kvôli týmto chĺpkom sa plody šípok varia aj celé. Tu je ale potrebné namočiť šípky do vody aspoň 24 hodín vopred. Potom už len krátko povariť. Rituál s polhodinovým odstátím platí aj tentokrát.
Zdroj: www.google.sk, www.coopclub.cz, http://www.publicdomainpictures.net
← Späť na zoznam noviniek