Táto webová stránka používa cookies, aby sme vám mohli poskytnúť čo najlepší používateľský zážitok. Informácie o súboroch cookie sa ukladajú vo vašom prehliadači a vykonávajú funkcie, ako je rozpoznanie vás, keď sa vrátite na našu webovú stránku, a pomáhajú nášmu tímu pochopiť, ktoré časti webovej stránky sú pre vás najzaujímavejšie a najužitočnejšie.
Jesenné ovocie – Hruška
Hrušky boli známe pred viac ako 3000 rokmi. Odvar z hrušiek sa podával pri všetkých chorobách spojených s vyššími teplotami a zimnicou. Hrušky sú ľahko staviteľným ovocím. Hrušky údajne z tela vylučujú ťažké kovy ako je olovo, ortuť a kadmium.
Prečo sú hrušky také zdravé ?
Liečivý účinok hrušiek je predovšetkým v podielu vody, čím pôsobia ne čistenie čriev, odstraňujú zápchu a iné tráviace ťažkosti. Ďalej obsahujú aj
Nutričné hodnoty hrušky (100g):
KJ | Kcal | Bilkoviny | Sacharidy | Tuky | Vláknina | Vápnik | GI |
277 | 67 | 0,47 g | 12,5g | 0,33g | 3,15g | 11mg | 38 |
Ostatné hodnoty
Draslík | Fosfor | Horčík | Meď | Sodík | Vápnik | Zinok | Železo |
127mg | 14mg | 6mh | 0,092mg | 0,8mg | 0,09mg | 0,11mg | 0,19mg |
Tiež aj kyselinu listovú (tá je dôležitá pre rast a krvotvorbu), vitamín C (ale v menšom zastúpení ). Hrušky sú tiež nezanedbateľným zdrojom vitamínov B pričom najviac rovnako ako u jabĺk sa nachádza v šupke a pod šupkou, preto radíme aby ste hrušky nešupali, aby sme sa o ne nepripravili. Z hrušiek sa vyrábajú mušty, sirupy, džúsy, lekvár, džem, kompóty, ale aj liehoviny a tiež sa sušia
Hrušková šťava spevňuje steny ciev, pôsobí močopudne a priaznivo ovplyvňuje aj žalúdočné problémy. Pre vysoký podiel draslíka podávame šťavu ako pomocný prostriedok pri poruchách srdečnej činnosti a tiež vtedy keď z akýchkoľvek dôvodov musíme užívať diuretika.
Zdroj: google.com
Obrázok: www.publicdomainpictures.net
← Späť na zoznam noviniek